KKV működés hatékonyságának növelése

Miért kell egy KKV működésének hatékonyságát növelni, javítani?

  • Mert növekszik a vállalat, de közben veszít a hatékonyságából.
  • Mert egyre több a vevő, a megrendelés, a termék (szolgáltatás), a projekt, a szállító, az alkalmazott, a feladat, a probléma.
  • Mert nem növekszik a vállalat.
  • Mert csökken vagy nem növekszik az eredmény.
  • Mert nő a vevői reklamációk száma.
  • Mert növekednek a költségek.
  • Mert nőnek az átfutási idők.
  • Mert növekszik a selejtek, nem megfelelőségek száma.
  • Mert egyre többször fordul elő csúszás a határidőkben.
  • Mert tulajdonosként vagy vezetőként szeretnénk szabadidőt is a munka mellé.

És ezek csak a leggyakoribb indokok. Valójában bármilyen olyan helyzetben indokolt a hatékonyság vizsgálata és javítása, amikor vagy valamilyen hirtelen változás jelenik meg a vállalat életében (pl. ugrásszerű növekedés, kedvezőtlen piaci fordulat, hirtelen költségnövekedés, eredménycsökkenés), vagy egy folyamat eredményeképpen a korábbi folyamatokkal, vezetési és működési elvekkel már nem tartható jól kézben a vállalkozás.

Szerencsés esetben ez annak a folyamatnak az eredménye, amikor egy vállalat sikeres, növekszik, egyre nagyobb lesz, de ezzel párhuzamosan megnőnek mind a belső feladatok, mind a vevők elvárásai. A legtöbb esetben igaz, hogy éppen azok a folyamatok és módszerek lesznek a további fejlődés legnagyobb gátjai, amelyek a korábbi sikerek biztosítékai voltak. Valójában ez logikus, hiszen ha kitaláltunk, felépítettünk egy jól működő modellt, ezzel sikeressé tettük a vállalkozásainkat, átláttuk a folyamatainkat, akkor ahhoz ragaszkodni fogunk. Törvényszerű, mégis paradox módon ez a leginkább sikeres vállalatoknál a legnagyobb kísértés, hiszen ezeknél épült fel a legjobb modell.

El kell azonban fogadni, hogy a fejlődés és hosszú távú sikeresség egyik legfőbb eleme a folyamatos fejlesztés, és a változtatásra, az innovációra való hajlandóság. Nem öncélúan persze, pusztán a változásért változtatni, hanem fel kell ismerni a pillanatot, amikor egy korábbi “sikereszköz” vagy módszer kiszolgálta a maga idejét, és újat kell keresni helyette.

Minél nagyobb és összetettebb azonban egy vállalat, egy szervezet, annál nehezebb feladat kialakítani a megfelelő működési modellt, folyamatokat és olykor szervezetet. És egyre inkább igazzá válik, hogy nem kell “feltalálni a spanyol viaszt”. Vannak elvek, módszerek, megközelítések, amelyek megtartva az egyes vállalatok egyedi jellemzőit, sikerfaktorait, versenyelőnyeit, képesek olyan keretet adni a működésnek, amelyben tulajdonosként vagy vezetőként ismét teljesen urai lehetünk a folyamatoknak, csak már másként. Nem feltétlenül közvetlenül és mindent saját kézben tartva, hanem beosztott vezetőkön, rendszereken, informatikai eszközökön keresztül, mutatószámokon, tervezési és ellenőrzési folyamatok által.

Minden növekedésben levő vállalat számára előáll az a pillanat, amikor ez nagyon jó hatásfokkal, hatékonyan, látványos eredményekkel, és kitűnő ár-érték aránnyal elérhető.

A vállalat tulajdonosa, vezetője számára az a legfontosabb feladat, hogy felismerje ezt a pillanatot.

Minden másban számíthat a segítségünkre.